Történt egyszer Mátyás király udvarában, hogy panasznapkor az emberek a vásárból mentek a király elé. Elmondták ügyes-bajos dolgaikat, a király igazságot tett és jószívűségből a nép vásárfiát adott a királynak.

Volt a vásárban egy szegény leány, de az olyan szegény volt, hogy az utolsó tojásából és az utolsó marék lisztjéből sütött süteményt. Egy asszony meg is vette a süteményét és odaajándékozta Mátyás királynak. Mátyás király szava is elállt, amikor megkóstolta a süteményt. Kérdezte az asszonyt honnan vett ilyen finomságot, de az asszonyság nem tudta pontosan megmondani. Hívatta Mátyás az udvari hírnökét és kidoboltatta vele az egész királyságban:

„Közhírré tétetik! A leányok sütötte étkek megmérettetésre kerülnek az Úrnak 2013. évében, november hó 16. napján. A Bogárbálba 17:30-tól várunk minden fiatal leányt egy tálca süteménnyel és minden ifjút 2 liter üdítővel. Az udvar népe alig várja, hogy kihirdethesse, ki a legjobban sütő leánya. A bírák már kóstolásra készen, lássuk, kit illetnek nyereménnyel. Továbbá Szent László királyunkra emlékezve teaházat rendezünk. Jöjjön, ki felett elmúlott a 16. tavasz.”

Lett is nagy sürgés-forgás, hisz mindenki meg lett hívva a Párbeszéd Házába! Minden leány a legfinomabb süteményreceptet kereste, és minden legény a legfinomabb üdítőt akarta vinni a bálba. Persze jelentkezni sem voltak restek! Írtak egy levelet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre és elküldték drótgalambbal, így a belépőjük, budapestieknek 1500 Ft, a vidékieknek 1200 Ft lett.

További információkat a Képes Krónika www.szentjanosbogar.hu oldalán szereztek.


BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú