XVI. Benedek pápa és a világvallások háromszáz képviselője találkozott október 27-én, Assisi városában, a II. János Pál által 1986-ban vezetett béketalálkozó 25. évfordulóján. - számol be a pozitivnap.hu

A résztvevők keresztény, muzulmán, buddhista, hindu és zsidó vallási vezetők és zarándokok. Idén először pedig a pápa által október 27-re egybehívott béketalálkozó nem csak a keresztényeket és más vallások képviselőit akarja egybegyűjteni, hanem a nem-hívőket is. A békéért való síkraszállás minden ember felelőssége, hangsúlyozta Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár a L’Osservatore Romano vatikáni újságban megjelent kommentárjában. Ezen felül a szilárd vallási kötöttség nélküli tudósok és kultúra-csinálók talán még elfogulatlanabbul mutathatnak rá a vallási ideák lehetséges elfajulásaira és téves értelmezéseire, emelte ki Bertone bíboros.

Az egyházak történetében először rendezett találkozón, 1986 október 27-én a pápa együtt imádkozott a békéért a világvallások vezetőivel. Az assisi találkozót azóta kétszer ismételték meg, kisebb visszhanggal: 1993-ban a koszovói válság idején és a New York-i merényletek után, 2002-ben. A mostani találkozó “A meditáció, a párbeszéd és az ima napja a békééért és az igazságért a világban” címet kapta. A világvallások háromszáz képviselője lesz Assisiben. A XVI. Benedek vezette harmincnyolc fős delegációban a kúria tizennyolc bíborosa vesz részt. Assisiben lesz az anglikán egyházvezető, a konstantinápolyi pátriárka, az izraeli főrabbinátus és Vallásközi Konzultáció Nemzetközi Zsidó Bizottsága küldöttsége. A muzulmánok számos országból érkeznek. Jelen lesznek a szikh vallás, a zoroasztrizmus, a taoizmus, a sintoizmus, a konfucianizmus, a buddhista, a hindu vallás képviselői.

A mostani vallásközi találkozó „az igazság zarándokai, a béke zarándokai” mottó alatt akarja összehozni a jóakaratú embereket a békéért való küzdelemért, és egy igazságosabb és szolidárisabb világ felépítéséért.

pozitivnap.hu

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú