Gyerekeknek szóló történetek formájában eddig még senki sem dolgozta fel azoknak a szent életű magyaroknak az életét, akik a XX. század első felében éltek, s akiket azóta boldoggá is avatott a katolikus egyház. Ezért hiánypótló a most megjelent kötet, a szentek életéről szóló gyermekkönyvsorozat új darabja, Bethlenfalvy Gábor és Kállai Nagy Krisztina közös munkája. A Szent életű magyarok a viharos XX. században című könyvhöz Székely János püspök írt előszót.

Azokról a szent életű emberekről szól ez a könyv, akik személyükben hordozták tovább Magyarország keresztény szellemi-lelki örökségét a XX. század első évtizedeiben – amikor a történelem viharai elsodorták azt a világot, amit addig a hazájának tudott a Kárpát-medence népe. Most, a XXI. század elején legfőbb ideje, hogy gyermekeinknek is meséljünk ezekről az emberekről! Hét valóban hősies, hitükért és elveikért az életüket is föláldozó személyről olvashatunk itt egy-egy fordulatos történetet, amelyek a témájukhoz méltó, mégis érthető nyelven szólítják meg a kisiskolás gyermekeket – és szüleiket is” – olvasható a kötet hátoldalán.

Székely János püspök az előszóban pedig a példaképek fontosságára hívja fel a figyelmet: „Bethlenfalvy Gábor könyve, amelyet Kállai Nagy Krisztina gyönyörű, gyerekszemeket is gyönyörködtető képei díszítenek, ilyen mai, hús-vér, közöttünk élő szentekről szól. (…) Az életrajzok azt az üzenetet juttatják el a gyermekekhez, hogy Isten nem elvesz tőlünk valamit, nem akadályozza a boldogságunkat, hanem ellenkezőleg, kiteljesíti az életünket. Kedves Olvasó! Vedd a kezedbe ezt a könyvet, engedd, hogy a lapjain keresztül megérintsen a hívás: „én is élhetnék így”! Add kezébe gyermekeidnek, unokáidnak, hogy ilyesfajta példaképek formálják a szívét, az életét!

A könyvben Boldog IV. Károly királyról, Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról, Boldog Salkaházi Sáráról, Boldog Apor Vilmosról, Boldog Romzsa Tódorról, Boldog Sándor Istvánról és Boldog Brenner Jánosról olvashatunk egy-egy kerek élettörténetet. A fejezetek végén a szereplők életéhez kötődő helyszíneket, épületeket, tárgyakat ajánl a könyv az olvasók figyelmébe, melyeket érdemes fel is keresni. A Függelékben további ismertetők olvashatók azokról a boldoggá avatott XX. századi magyarokról, akik nem kaptak önálló fejezetet, valamint azokról is, akiknek a szentté, illetve boldoggá avatási eljárása elindult, de még nem zárult le.

A szentek életéről szóló gyermekkönyvsorozat kötetei 2015 óta jelennek meg; eddig az Árpád-házi királyok korát felidéző Magyar szentek élete, a késő-ókor és a középkor nagy hatású személyiségeit bemutató A keresztény Európa szentjei, valamint a Jézus Krisztust földi életében kísérő személyekről szóló, Jézus barátai című kötet jelent meg. „A korábbi kötetek esetében inkább az okozta a nehézséget, hogy jól ismert, az évszázadok során többször és többféleképpen elmesélt történeteket kellett új formába önteni, új hangsúlyokkal újrafogalmazni, hogy azok a mai olvasók – gyerekek, szülők, tanárok – számára érthetőek, izgalmasak és tanulságosak legyenek. A mi XX. századi boldogjaink esetében viszont az volt a helyzet, hogy róluk ilyen módon eddig szinte még senki se mesélt… A történettudomány és az egyháztörténet nagyjából feldolgozta már ezeknek a hősöknek az életét, de azok a történetek még nemigen születtek meg, melyek – a korábbi legendákhoz hasonlóan – a gyerekek számára is érhetőek, izgalmasak és tanulságosak” – mondja a könyv szerzője, Bethlenfalvy Gábor. Mint hozzáteszi, ezt a kötetet most elsősorban a 7-8 év fölötti gyerekek számára ajánlott, de akár kamaszoknak is tetszeni fog.

E modern kori történetek feldolgozása az illusztrátor, Kállai Nagy Krisztina számára is kihívás volt. „A korábbi kötetek szereplői esetében könnyítette a helyzetemet, hogy az ő arcvonásaikat nem ismerjük, legföljebb csak kései ábrázolásokból és leírásokból, így nagyobb szabadsággal mutathattam be őket. A XX. századiak esetében viszont fényképek, vagy akár filmek is rendelkezésre állnak, a pontosan ismerhető arcokkal és tárgyi környezettel kellett összehangolni a saját alkotói stílusomat. Azt hiszem, különleges illusztrációt sikerült végül elkészítenem, melyben a színesre festett képek, az archív fekete-fehér fotók és a vonalas grafikák egyenrangú elemei az egységes, szerintem izgalmas látványvilágnak” – mondja a grafikusművész.

Vannak, akik szerint túl merészen választottunk témát, hiszen a XX. század történései, a világháborúk, a diktatúrák vagy Trianon ügye mindmáig megosztja az embereket. Szerintem viszont épp ezért fontos, hogy mi, keresztények elmondjuk erről a saját történeteinket, a saját szemléletünkkel” – véli Bethlenfalvy Gábor, a könyv szerzője.

További információ a szentjeink.hu és a kallainagy.hu oldalon is található.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú