Both Miklós zeneszerző és előadóművész vezetésével egy nem kifejezetten megszokott zenei tehetségkutató zajlott az utóbbi fél évben Magyarországon. A négy héten át tartó kitartó keresés és utazás során az ország leszakadó részein kerestek olyan fiatal zenészeket, akik képesek együtt egy tíz fős zenekart alkotni. 

Na de mi ebben a pláne? "Több mint 10 ezer kilométer, országjárás tehetségek után, keresés úgy, ahogy Bartók Béla tette volna… Both Miklós és barátja Csoóri Sándor tavaly ősszel bejárta az ország különböző régióit, ahol a hallomásokban bízva, vagy csak megérzéseikre hagyatkozva kutattak fiatal zenészek után. A rendkívüli tehetségkereső program eredményeként kiválasztott tíz zenész - többek közt hét roma tehetség -, egy workshop keretében megtanulta az együttesre írt és hangszerelt Both Miklós szerzeményeket. Az egész folyamatot egy filmes stáb követte és az így készült dokumentumfilm már nézhető." - olvasható Both Mikós weboldalán.

Azt hiszem nem vagyok egyedül, ha azt mondom megoszlanak a vélemények a mai zenei tehetségkutató show-műsorok minőségéről és színvonaláról. Ezzel nem a "felfedezettek" tehetségét kívánom kisebbíteni, inkább annak a nem létező fenntartó rendszernek a hiányára próbálok utalni, mely hiány okán sok frissen "feltört tehetség" élete családja, vagy gerince ment a levesbe. Both Miklós és barátai egy egészen más ötlettel fogtak neki a tehetségkereső témának. Érdemes beleveszni a néhány részes sorozatba, nem csak azért mert pl. érdekel a kultúra, hanem mert hidd el a cigányokról is másként fogsz vélekedni a story végén.

Jó volt látni, hogy milyen sok, eltérő műfajban lehet jártas valaki egészen mélyen, akkor is ha például egy mély szegénységben élő roma fiatalról van szó. A filmben megjelenő emberek a magyar nótától a bluesig mindenféle műfajban hozták tehetségüket. Miután a zenekar összeállt természetesen lemez is született, mely már kapható a boltokban. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg ez a sorozatot, amit nem csak az MTV sugároz, hanem a Youtube-on is látható. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen sokan vagyunk ebben az országban, akik eltérő kultúrákból érkezünk. Miért ne figyelhetnénk jobban arra, ki miben tehetséges és mivel tudja megajándékozni színes társadalmunkat!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú