Ha azt mondjuk: „érmeháló”, valószínűleg valami olyan célszerszám jut az eszünkbe, amellyel „érméket lehet halászni”, azaz a meggazdagodásunkat szolgálja. De mi változna, ha – máshogy hangsúlyozva – úgy mondanánk: ÉrMeHáló…?

Ez esetben a valós hangsúly is átkerülne: a meggazdagodásról az ÉrtékMegőrzésre! Ahogy az Üzleti ÉrtékMegőrző Közhasznú Alapítvány által 2000-ben alapított ÉrMe Üzleti Hálózat honlapján megfogalmazza: célja „hálót szőni olyan emberek és szervezetek között, akik az üzleti életben a keresztény magyarság alapértékeinek megtartásával vesznek részt, s akik számára természetes, hogy az üzleti életben való részvétel célja nem önmagában az üzleti siker, hanem a szűkebb vagy tágabb környezetükben élő rászorulókkal való szolidaritás anyagi alapjainak megteremtése.”

Nahát! Erre a felvetésre ebben az unalomig szidott „kizsákmányoló és pénzhajhász mai világban” rögtön felkapja a fejét az ember, aki eddig a területet a törlesztőrészletek és sárga (sőt, fehér) csekkek és kilátástalan álláskeresések, mi több, esetleg a pénzbehajtás nyomasztó oldaláról ismeri közelebbről.

De vajon hogyan tudnak kibontakozni „a mai világban” elveik alapján, hogy keresztény értékrenddel és nemzeti elköteleződéssel sikeresen és eredményesen vegyenek részt az üzleti életben?

Nos, talán már azzal sokat tesznek, hogy egyáltalán létezik egy ilyen szerveződés, ilyen célokkal! Hogyha egy cég a fenti igényekkel próbál érvényesülni, találjon egy közösséget, amely hozzá hasonló eszmeiséggel rendelkezik, és így elkerülhesse a materialistának megismert pénzvilág olvasztótégelyét. Az emberi cselekvés felelősségét megélő, ezáltal belső korlátokkal működő és a másikra is odafigyelő mentalitás ugyanis nehezebbnek tűnik, mivel a cél (ti. „pénzt csinálni”) nem szentesíti az eszközt, ahogy azt Salzmann Zoltán, az ÉrMe korábbi ügyvezetője a Magyar Kurírnak adott interjújában is elmondta.

Persze az „ÉrMe-eszmeiségnek” gyakorlati oldala is van: ilyen az ún. ÉrMe-klub, mely találkozási lehetőséget nyújt az érdeklődőknek és érdekelteknek, valamint különböző módon segíti az ezen elvek jegyében működő szervezeteket, mozgalmakat és kezdeményezéseket. De missziójukból fakadóan más lépéseket is tesznek: és nemcsak a 2003 óta szervezett decemberi jótékonysági árverésről beszélhetünk itt. Külön figyelmet érdemel a Gável Péter vezette ÉrMe HR Műhely által szervezett munkaközvetítés, ahol konkrét célok mentén, „az álláskeresés mai formáitól eltérően a referenciaalapú keresés és bejelentkezés biztosítja az értékközpontúságot mind a munkakereső, mind a munkaadó számára”! Emellett pedig olyan konkrétumok is fűződnek az ÉrMe nevéhez, mint a pátyi templom építésének támogatása, illetve a Hálózat volt a 2013-as Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) főszervezője, ahol Hadi Péter, a Budapest ÉrMe Klub vezetője megfogalmazta: a profit elengedhetetlen része egy XXI. századi vállalkozásnak, de nem szabad és nem jó, hogyha ezt a tulajdonos csak a saját céljára használja föl.

A honlapjukon emellett olyan üzleti, gazdasági témájú cikkeket is olvashatunk, amelyek az ÉrMe-eszmeiség tükrében és közérthetően szólnak hírekről, aktuális kérdésekről, illetve találhatunk interjúkat és könyvajánlót is. Sőt, kiderül, hogy a pénzbehajtásra is lehet találni emberséges utat… Hiszen számukra, ahogy mottójuk is megfogalmazza: „az üzlet több mint profit!”

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú