"Honnan tudom, hogy nem a saját agyam válaszol, amikor megkérdelek Téged?" - Ez volt az a kérdés, melyet a legtöbb fiatal tett fel egy keresztény diákszövetség nemrég indított kampánya kapcsán. A projekt alapötlete egy diák fejéből pattant ki. Célként azt fogalmazta meg, hogy legyünk kérdező keresztények és az internet közösségi erejét kihasználva hozzunk létre egy olyan fórumot melyen felteheted azt a kérdést, melyet Istennek tennél fel.

A Magyar Evangéliumi Keresztény Diákszövetség izgalmasan új ötlettel indukált kérdéseket több ezer fiatalt fejében. A projekt neve: Egykérdés? A MEKDSZ-ről és az aktuális projektről kérdeztem a szervezőket. (Máthé Katalin, Csákai István)

- Mi is ez a MEKDSZ pontosan, milyen céllal jött létre? "Kik vagytok?"

Küldetésünk az Evangélium eljuttatása a felsőoktatásban tanuló diákokhoz. Ezt felekezetközi, öntevékeny diákkörökben, kreatívan és hitelesen, a kor kérdéseire, kihívásaira választ kereső módon kívánjuk megvalósítani. Mindezzel ahhoz is szeretnénk hozzájárulni, hogy a keresztény diákok életük minden területén (szakma, gyülekezet, család) felelős hívő emberekké váljanak. Ez a szövetség az 1989-ben újraalakult Diákszövetség, az IFES (International Fellowship of Evangelical Students) tagja, de Magyarországon korábban, 1904-től 1949-ig létezett már a szervezet.

A MEKDSZ olyan önszerveződő diákkörök szövetségét jelenti, ahol fontos hangsúlyt kap a felekezetköziség, az evangéliumiság, az öntevékenység, a bibliatanulmányozás és az imádság. Diákköreink több mint 30 magyarországi felsőoktatási intézményben működnek. A diákkörök különböző programokat szerveznek a hozzájuk csatlakozó diákok számára. A MEKDSZ közhasznú egyesület formában működik.

- Mivel foglalkoztok konkrétan, milyen projektek futnak nálatok, esetleg mi volt az, amit különösen is kiemelnétek?

Konkrétan egyetemi és főiskolai diákmisszióval foglalkozunk. Számunkra nagyon fontos, hogy a több mint 30 Bibliakör öntevékeny legyen. Ezek a diákkörök a saját egyetemüknek és ízlésüknek megfelelően alakítsanak ki olyan diákköröket, ahova nem hívő diáktársaikat is szívesen meghívják. Fontosnak tartjuk még, hogy ezekben a diákkörökben közös Biblia tanulmányozás folyjon. Ezekből a diákkörökből áll össze a MEKDSZ. Mi munkatársak azzal foglalkozunk, amikkel ők. A vezetés feladata a munka koordinálása, segítése (mentorrendszerben). Rendszeresen szervezünk téli és nyári táborokat, mekdsz imanapot, támogatói koncertet. 2007-ben a Vagyok, tavaly a Folytköv, idén az Egykérdés nagyobb evangelizációs kampányt szerveztük. Idén még lesz egy őszi apologetika táborunk a mekdszes diákok számára. Jövőre, tavasszal pedig az IFES (International Fellowship of Evangelical Students, nemzetközi MEKDSZ) Eurázsiai konferenciáját szervezzük Győrben.

- Hol találkozhatnak veletek a fiatalok, hol találnak meg benneteket? "Programjaitok?"

Ha valaki szeretne csatlakozni a bibliakörünkhöz a saját egyetemén, akkor legegyszerűbb ha a http://www.mekdsz.hu -ra kattintva megtalálja elérhetőségét a diákkör vezetőnek, vagy akár a facebookon is megkereshetnek bennünket.

- Miért fontos
személyesen számotokra ez a munka?

Én, személyesen (Máthé Katalin) úgy érzem, hogy míg a katolikus egyházban tértem meg (bár ugye nehéz hitben nevelkedve definiálni pontosan ezt a jelenséget, de esetemben egy elég konkrét pont volt), de a MEKDSZ nevelt érett hívővé. Itt tanultam meg minden nap forgatni a Bibliát, gondolkodhattam el hétről hétre konkrétan az életemmel, tanultakkal, szakmámmal kapcsolatos dolgokon úgy, hogy arra Istentől kerestem útmutatást. Megismerkedtem más keresztény felekezetek istenképével, ami kiegészítette, érettebbé tette az enyémet. Míg mi, katolikusok, akarva-akaratlanul Isten szentségét és hatalmát helyezzük előtérbe, addig a protestánsok sokszor irgalmára és atya voltára koncentrálnak.
(Persze a mekdsz nem felekezet, szóval ettől még ugyanannyira a saját egyházának tagja az ember.)
Azért is fontos nekünk ez a szolgálat, mert látjuk a megtéréseket, ami hatalmas öröm. Azért is, mert fontosnak tartjuk, hogy a jövő vezetői, értelmisége keresztény legyen. Azt látjuk, hogy amit mi keresztények adni tudunk ennek a nemzedéknek, és az országnak, az a remény.

- Mi is ez az "egykérdés" projekt, mi a célja, alapgondolata?


A projekt ötlete egy diák fejéből pattant ki. Célként azt fogalmazta meg, hogy legyünk kérdező keresztények! Az internet közösségi erejét kihasználva 2011. január elsejétől indítottuk el ezt a kampánya az egykerdes.hu-n és a Facebookon. Az internetes felületnek - ahol mindenki küldhet egy kérdést Istennek - célközönsége az egyetemista közeg. A honlapot több mint 13 000-en nézték meg (a lakott kontinensek közül csak Dél-Amerikából és Ausztráliából nem regisztráltunk látogatót), a Facebookon 993 „barátunk” van. Az elő közvetítéseket már több mint 900-an látták.

A diákkörök a központi rendezvényt kiegészítve saját egyetemeiken szerveztek különböző színes programokat. Ezek közül néhány: "láthatatlan színház", "önismereti szoba", "mátrixbeszélgetések". A központi rendezvény helyszínéül egy belvárosi szórakozóhelyet választottuk, a Grundot. A fő program 2 részből állt: A 3 legtöbb szavazatot kapott kérdés kifejtéséből, egy előadás kereteinn belül, amit Dányi-Nagy Márió teológus tartott. (Az elődaások hanganyaga elérhető az egykerdes.hu-n bárki számára). Az esték másik részét a koncertek adták, mint például a Non Stop, a Kilincs, Takács Tamás és Szabó Balázs bandája. A fő programokkal párhuzamosan lehetett "sörözni egy lelkésszel, vagy pappal", illetve beszélgetni felkészült laikusokkal a hit dolgairól. Naponta közel 400-an fordultak meg a helyszínen. Több mekdszes diák is beszámolt arról, hogy nem hívő barátját nagyon megfogta a fesztiválon elhangzott előadás. 27-en jelezték, hogy szeretnének további információkat, anyagokat kapni, 7-en jelentkeztek Mátrix-beszélgetés sorozatra (filmrészletek, mint példázatok alapján beszélgetések életről, halálról, Istenről). Az egyetemeken zajló programokról még nincs pontos visszajelzésünk, azt lehet tudni, hogy a Károli Gáspár Református Egyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK-ján a Láthatatlan színház programokon nagyon nagy volt az érdeklődés.

- Milyen a hangulat nálatok?

Pont olyan lendületesek, mint ami más egyetemi programokon is érezhető. Ugyanaz a vidám, baráti légkör. Általában a mekdszesek saját barátaikat, csoporttársaikat hívják meg. Persze szórólapokkal is hívogatnak, de mindig sokat számít a személyes kapcsolat.

- Mit terveztek a jövőben?

A MEKDSZ dinamikáját az jellemzi hogy alulról jövő kezdeményezéseket karol föl. A folytatás ismét a diákokon múlik. Mi nagyon szívesen segítünk nekik hasonló fesztiválok szervezésében, de azt is látjuk, hogy most szükség van a nagy programok között egy kis pihenőre. Fontos, hogy tudjanak odafigyelni azokra az emberekre, akikkel személyes kapcsolatban állnak, és ne vonják el központi programok az erejüket, figyelmüket.

bazsik

A rendezvényről a mindennapi.hu készített videó riportot:

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú