November utolsó előtti hétvégéjén a nagyváradi Szent László Gimnázium 9-10-es tanulóinak néhány szegedi diákkal csoportot alkotva lehetősége adódott betekintést nyerni a média világába a szakértők szemszögéből. Ezalatt a három nap alatt nemcsak új ismeretekkel bővíthettük a tudástárunkat ezen a téren, hanem alkalmunk nyílt összebarátkozni csoporttársainkkal és a szervező stábbal is.

Mi, a váradi csapat, pénteken érkeztünk meg Domaszékre, egy Szegedtől nem messze eső kis településre. A friss falusi levegő és a békés csend a nagyváros nyomasztó füstje és autótülkölése után igazi felüdülés volt számunkra. Elfoglaltuk a szobáinkat, és az egy óráig tartó szabadidőnket beszélgetéssel, egymás megismerésével töltöttük - tehát mondanom sem kell, megteremtettük az alaphangulatot.

A péntek esti képzést a méltán híres újságíró és televíziós műsorvezető, Süveges Gergő tartotta nekünk, az ő segítségével betekintést nyerhettünk az interjúkészítés világába; rengeteg nagyon fontos, gyakorlatias tanács hangzott el, beszéltünk többek között az interjútípusokról és arról is, hogy mikor lehet szó jól sikerült riportról. Megnéztünk egy 2014-ben készült televíziós interjút is, amely elrettentő példaként szolgált arra, hogy riporterként hogyan ne bánjunk az alannyal. Az interaktív feladatok révén elhangzott egy-egy érdekes gondolat a hallgatók részéről is, tehát mindent összevetve ez a program jó kezdésnek bizonyult.

Szombaton, miután nagy nehezen kikeltünk az ágyból és megreggeliztünk, a Shoeshine szerkesztői jóvoltából újabb tréningeken vettünk részt. Az előadások témában eltértek a péntek este elhangzottaktól, ezúttal a média azon területeire hatoltunk, amelyek vizuálisan keltik fel az olvasók érdeklődését, vagyis a fényképkészítés és -szerkesztés fogalmát boncolgattuk, szemléltető eszközökként pedig a médiastáb teljes felszerelését tekinthettük meg. Azt hiszem, nem kell ecsetelnem, mekkora sikert aratott körünkben a profi kamerák, drónok és mikrofonok tömkelege, valósággal lenyűgözött a sok technikai kellék. A különböző kamerákat természetesen ki is próbálhattuk.

A két képzés közötti szabadidőnket Szeged körüljárásával ütöttük el, ellátogattunk a közel 500 éves alsóvárosi ferences templomba, valamint a festői szépségű főteret is bejártuk, beleértve a Magyarok Nagyasszonya katedrálist, amely a maga 81 méterével rendületlenül és fenségesen magaslott fölénk.

A nap fénypontjaként pedig a Shoeshine rendkívül jól sikerült, gyönyörű képi világgal rendelkező és megható Faces of Love című dokumentumfilmjét néztük meg, amely a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában működő ACAY ifjúsági misszió tevékenykedését mutatta be. A film legfőbb interjúalanya a magyar származású Fabian Edit Mirjam misszionárius nővér volt, illetve azok a gyötrelmes sorsú, sok szenvedést megélt filippínó fiatalok, akiket a misszió tagjai a szárnyaik alá vettek és reményt adtak nekik egy új, kilátásokkal teli életre, amelyben van jövőjük. A film elképesztő módon szemléltette a szegénységet és a nyomort, amely a főváros egyes negyedeiben uralkodik, illetve azt is, hogy vittek ezek a nővérek szeretetet és bizalmat ebbe a nyomasztó közegbe. A film befejezése után természetesen mindenki kinyilváníthatta a véleményét; a visszajelzéseink alapján mindenki odavolt mind az üzenetéért, mind az operatőri munkáért. Így ez emlékezetes zárása volt a tréningnek.

A hátralevő időben barátságot kötöttünk a szegedi csapattal is, a szombat este tehát jó hangulatban telt el, másnap reggel pedig közösen kiértékeltük a hétvége minden mozzanatát. Az utolsó közös „programunk” pedig egy szentmise volt, így volt alkalmunk megköszönni azt a sok élményt és tapasztalatot, amelyet a szereztünk.

Összegezve, ez a három nap fantasztikus lehetőséget nyújtott a tanulásra és csapatépítésre. A programok, amelyeken részt vehettünk, ideális fejtágítóként szolgáltak a feltörekvő újságírók és operatőrök, fényképészek és riporterek számára - számunkra, hiszen megcélozta az érdeklődési körünk, és olyan szakemberek beszéltek nekünk róla, akik ténylegesen értenek hozzá. A szervezők közvetlensége kooperatív munkát eredményezett köreinkben, ennek köszönhetően sikerült barátságokat kötnünk egymással.

A magam nevében is szeretnék köszönetet mondani a Shoeshine-nak a lehetőségért, hogy részt vehettem a tréningjükön, hiszen hónapokig tartó bizonytalanság után végre körvonalazódott bennem, hogy „mi szeretnék lenni, ha nagy leszek”. Köszönet a szervezőknek a kedvességükért és a felkészültségükért, köszönet a résztvevőknek, amiért jó társaságot és kellemes beszélgetéseket nyújtottak a hétvégén, illetve köszönet Nemes István tanár úrnak (apának), amiért biztatott, elvitt és haza is hozott.

Remélem, még találkozunk! Minden jót, Shoeshine!

Nemes Eszter, Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú