Egyszerűen fergeteges napon vagyok túl! Rengeteg élménnyel lettem gazdagabb és egy napot tényleg intenzíven Jézussal tölthettem. Folyamatosan próbálom az új élményeket feldolgozni, azon kattog az agyam, hogy mégis milyen szerencsés vagyok, hogy „regisztrálhattam Jézusra”.

Január 26-án 11 órakor elkezdődött az Elek Gyula Arénában (ismertebb nevén Fradi Aréna) a Panamai Ifjúsági Világtalálkozó magyarországi rendezvénye.

A program nagyon sokrétű volt, amelyben dicsőítéstől, tánctól kezdve tanúságtételen át, pódiumbeszélgetés, szentségimádás, szentmise Veres András püspök atyával és gyónási lehetőség is szerepelt.

Ferenc Pápa videóüzenetet küldött a találkozóra készülőknek. Itt tudjátok megtekinteni:

A találkozó himnuszának magyar változatát pedig itt:

A program meghatározott korcsoportnak szólt, 15-től 35 éves korig. A részvétel ingyenes volt, de regisztrációhoz kötött. Talán egy hátrány, hogy a helyszínválasztás a városnak eléggé félreeső, nehezen megközelíthető pontjára esett. Ez nem akadályozta meg a fiatalokat, hogy Magyarország minden tájáról egybegyűljenek, együtt legyenek és ünnepeljenek, új ismeretségeket kössenek és erősítsék a kapcsolatukat Istennel.

Nagyon sok keresztény ismerősömmel találkoztam a programon, amiből az derült ki számomra, hogy nemcsak engem érdekelt, hogy élményszerű találkozásom legyen Jézussal, hanem másoknak is igénye volt, van erre. Azt gondolom, hogy akár lehetne rendszeresen is ilyen programokat szervezni, mert mozgósítható a „tömeg”.

Kezdjük az elején. A püspök atyák ünnepélyes keretek között nyitották meg a találkozót. Palánki Ferenc atya, megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) ifjúsági referense köszöntötte az egybegyűlteket. Majd az önkéntesek a színpadra állították az IVT Mária-ikonját.

Ha emlékeztek az előző írásomra, az Ima a hivatásokért című cikkemre, ott a Jó Pásztor történetét hoztam fel. Micsoda egybeesés, hogy Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita is pont erről a jézusi példázatról beszélt.

Mit kell tennünk, hogy felismerjük, hogy Isten mit vár tőlünk? Figyelni kell a szavára. Íme, itt vagyok, csak ezt kell mondanunk.

Jézus önmagát a jó pásztorhoz hasonlította. A bárányok ismerik a pásztor hangját. Hozzá kell szokni a pásztor hangjához. Jézus név szerint ismer mindenkit. A kérdés, hogy én felismerem-e a szavát? Meg kell hallani, ki kell szűrni a hangját. Viszont ehhez csöndeket kell teremteni életünkben, a napjainkban. Végtelen nagy kalandra hív. Krisztus közénk szállt és itt van.

A tanító példázatok után egy kis átmozgató tánccal folytattuk: a Fülöp-szigetekről érkező Shalom Közösség tagjai pezsdítették fel a hangulatot. Közben elhangzott a magyar változatú himnusz, a zenekar és a kórus többször is megcsillogtatta énektudását. A találkozó zenei szolgálatát a Boanergész zenekar és a 4 Akkord Show Kórus Réti Katalin vezetésével adta, ami igazi dzsemborit varázsolt a sportcsarnokba.

Délután elhangzott két tanúságtétel. Először Bartos Lídia Lelle, a 777 bloggere számolt be életéről. Katolikus családba született, hitoktató édesanyával, nagymamával körülvéve és arról beszélt, hogy hogyan formálódott a keresztény énképe.

A nap egyik érdekessége a Thália színházban játszó Pindroch Csaba előadása volt. Elmesélte, hogy nem könnyű színészként felvállalnia a hitét, de egyre több fórumon tesz róla tanúságot.

Ezek után egy kis frissítő „Kérdezd a püspököket” etapra került sor. Veres András, Kocsis Fülöp és Palánki Ferenc püspököknek sokféle kérdést tettek fel, amire ők próbáltak is válaszolni.

A technikai szünetben, aki bátor volt, ismerkedhetett vagy megoszthatta az élményeit.

A rendezvény este 18.00 órakor szentmisével és szentségimádással zárult, amit a Nyolc Boldogság Közösség nővérei vezettek.

Kicsit szomorú voltam, mikor véget ért a nap. Sajnáltam, hogy ezután az egy négyzetméterre eső szerzetesek, papok, nővérek száma csökkenni fog. De komolyra fordítva a szót, ahogy a misén is elhangzott: „A krisztusi szeretetet megismerve tudunk félelmeink, kétségeink ellenére dönteni Isten mellett. Ha rábízzuk magunkat az irányítására, segíteni fog minket ezen az úton.

Nagyon várom a következő találkozót!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú