Történelmi nap a mai az Európai Unióban. Az Európai Bizottság, hivatalának utolsó napján, leállította az Egy közülünk kezdeményezést. Nem terjeszt elő jogszabályjavaslatot, azaz figyelmen kívül hagyja 2 millió polgár véleményét és kérését. Az Egy közülünk európai polgári kezdeményezés a legelső és ezidáig a legsikeresebb kezdeményezés az Unióban. A 28 tagállam nemzeti hatóságainak hivatalos igazolása szerint közel kétmillió ember állt személyes adataival és aláírásával a kezdeményezés mögé.

A kezdeményezés azt a kérést fogalmazta meg az Európai Unió jogalkotói felé, hogy az EU anyagilag ne támogasson megfogant emberi életek, embriók elpusztításával járó kísérleteket és tevékenységeket. Az Unió egyik legnagyobb kihívása a politológusok által demokrácia deficitnek nevezett jelenség, azaz a polgárok úgy érzik nem szólhatnak bele az unió folyamataiba, a brüsszeli bürokraták önjárókká váltak, eltávolodtak az emberek valós szükségleteitől, problémáitól. Ennek a súlyos problémának a leküzdésére hozta létre a Lisszaboni Szerződés az európai polgári kezdeményezés jogintézményét. Az Európai Bizottság hivatalának utolsó napján meghozott döntése, miszerint még csak jogszabálytervezetet sem készít a javaslatról, pár nappal a soha nem látott alacsony részvétel mellett lezajlott európai parlamenti választások után különösen aggasztó.

A Bizottság mai döntése nyomán az európai polgári kezdeményezés az eredeti céljával éppen ellenkező hatást ért el: Brüsszel távolabb került az európaiaktól mint valaha. A magyar Országgyűlésben bármelyik országgyűlési képviselő élhet törvénykezdeményezéssel. Az Európai Unióban ez a jog kétmillió embert sem illet meg.

Frivaldszky Edit

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú